Groeistad

Eind jaren 80 werd Amersfoort een zogenaamde  groeistad. Vooral in Amersfoort noord is er veel nieuwbouw gepleegd. De posten in de omliggende dorpen Hoogland en Hooglanderveen zijn toen opgeheven. Vanaf dat moment  wordt de brandweerzorg voor Amersfoort noord vanaf post Amersfoort noord gedaan. De post is geopend in 1992 op 17 april. De kazerne is ontworpen door de Amersfoortse stadsarchitect Bob Dogger en dateert van 1992. Hij werd op een zodanige plaats gebouwd dat de toen nieuwe wijk Kattenbroek goed te bestrijken was.

De post bedient het volgende uitrukgebied: De oostelijke helft van de wijk  Nieuwland, de wijk Kattenbroek, het noordelijke deel van de wijk Zielhorst, de industrieterrein Calveen, het gehele gebied noord van de A1 , waarin onder andere de wijk Vathorst, de kern Hooglanderveen en delen van de rijksweg A1.

Inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en gedurende deze periode is de post op vele manieren in gebruik. Hieronder volgt een overzicht van de ‘gebruikers’ van de post.

Veiligheids Regio Utrecht

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is de grootste gebruiker van onze Post. Simpelweg de Brandweer dus. Ons eigen materieel en een aantal verschillende bedrijfsvoertuigen die in gebruik zijn binnen de regio, staan bij ons op de kazerne. De kazerne bestaat uit een aantal gedeeltes. De remise voor het materieel, onze kantine, verschillende overleg/cursus ruimtes, flexplekken en een groot terrein. Dit terrein wordt door onszelf gebruikt voor oefeningen (altijd op de dinsdag). Daarnaast gebruikte de VRU onze post ook voor opleiding. De opleidingen die bij ons gegeven worden richten zich op het vlak van Technische HulpVerlening (THV) en maken onderdeel uit van de Brandweer opleiding. Verschillende avonden worden hiervoor gebruikt net als overdag voor een dagklas.

Ravu

De Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (Ravu) is ook een medegebruiker van de Post. Gezien de groei van Amersfoort en uiteraard de centrale ligging van onze Post inclusief de uitvalswegen, is er een ambulance post bij ons bijgekomen. Hier staan overdag continue twee ambulances standby. De brandweer wordt binnen de VRU ook opgeroepen voor reanimates als er niet direct een ambulance paraat is of als deze onderweg is. Wij werken dus samen met de Ravu in deze. Wil je meer weten van de Ravu, neem dan een kijkje op hun eigen website.

Reddingsbrigade Amersfoort

De Reddingsbrigade in Amersfoort? Jazeker! In Amersfoort hebben wij ook een reddingsbrigade. Ook deze bestaan uit vrijwilligers. Naast een waakzaam oog op onze regionale wateren voorzien zij ook in trainingen en opleidingen voor bijvoorbeeld reddingszwemmen, De reddingsbrigade gebruikt onze post voor een deel van hun materieel waaronder hun pakken. Wil je meer weten van de reddingsbrigade in Amersfoort, kijk dan op hun facebook pagina.