Onze voertuigen

Op Noord hebben wij verschillende voertuigen in gebruik. Voordat we daar iets meer over vertellen, een korte uitleg over de nummeringen van de auto’s. Daar kunnen we een boek over volschrijven, maar wij houden het kort zodat je in een oogopslag onze auto’s herkent:

In Nederland hebben wij 25 veiligheidsregio’s  Binnen deze regio’s worden verschillende voertuigen gebruikt. Om ervoor te zorgen dat er landelijke eenheid is rondom de voertuignummering, herkennen wij op de volgende manier onze auto’s:

Vb: Onze eerste Tankautospuit (TS) heeft nummer 09-0231.

  • 09 staat voor Veiligheidsregio Utrecht
  • 02 staat voor de tweede kazerne in Amersfoort (het centrum is dan 01)
  • 3 staat voor het type auto (TS)
  • 1 staat voor de eerste auto

Wij hebben ook bedrijfsvoertuigen op Noord. Deze beginnen met een 8. De standplaats van deze voertuigen is Noord, maar ze kunnen door de hele regio gebruikt worden als tijdelijke vervanging voor voertuigen die in onderhoud zijn.

TS 09-0231

De 09-0231 is ons eerste voertuig. Bij de alarmcentrale wordt deze automatisch gealarmeerd als het incident in ons gebied is en in de tijd dat wij dienst hebben. Voorheen heette deze auto de 635. Dit komt nog uit het verleden vandaan dat de verschillende brandweeronderdelen van Hoogland en Hooglanderveen bij elkaar kwamen.

TS 09-8641

De 8641 is een bedrijfsvoertuig. Dat kun je herkennen aan nummer 8. Deze voertuigen zijn bedoeld ter vervanging indien andere (gelijke) voertuigen in onderhoud zijn. In dit geval betreft het de 4×4. Deze auto hebben wij weer als vervanging voor onze eigenlijke tweede TS (bedrijfsvoertuig) 09-8632.

TS 09-8632

De TS 09-8632 is het tweede bedrijfsvoertuig binnen de regio Amersfoort. Het is ook onze tweede uitruk voertuig die gebruikt word bij grotere incidenten (of als er twee alarmeringen tegelijk zijn). Op dit moment staat deze als eerste uitruk in Baarn. Daar wachten ze op dit moment op de nieuwe Tankauto spuit. Deze auto komt dan weer “naar huis”. De foto hiernaast laat de eerste uitruk zien. De auto’s zijn namelijk identiek.

RV 09-8052

Redvoertuig 09-8052 heeft haar nieuwe thuis gevonden op Post Noord. Deze ladderwagen dient als bedrijfsvoertuig in de regio maar heeft haar standplaats op Noord. Inmiddels zijn er een aantal mensen binnen onze post opgeleid om gebruik te kunnen maken van dit voertuig tijdens oefeningen. Dit zijn de zogenaamde S5 (korfbediener) en S9 (chauffeurs + hoofdbediener). Voor ons is dit een prachtige aanvulling van het materieel.

693

Wij maken op de post ook gebruik van de VW Transporter bus. Dit soort “busjes” zijn sinds de nieuwe nummeringen geen officiële voertuigen meer en staan dan ook niet op de uitruk. De 693 is ondersteunend. Wij gebruiken deze voor werkzaamheden die gerelateerd zijn aan de brandweer, dat kan van alles zijn.

Gezien de aard van de snelheid van deze auto, gebruiken wij deze wel indien er een AED (reanimatie) melding binnenkomt. Dan pakken we onze AED tas + C2000 porto, en gaan richting het incident conform de reglementen die gelden.

Scooters

Gezien de drukte op de weg tegenwoordig en de aard van de wijken binnen Amersfoort Noord zoals Vathorst, maken wij ook gebruik van Scooters. Mensen die Vathorst kennen weten dat je met de auto vaak capriolen moet uithalen om ergens te komen, en dan hebben we het nog nieteens over alle drempels. Door gebruik te maken van scooters kunnen bepaalde vrijwilligers toch op tijd bij de post zijn om uit te rukken naar het incident.