De vrijwilligers van Post Noord!

Onze post bestaat volledig uit vrijwilligers. Op dit moment 30. Het leuke van een vrijwillige post is dat de achtergrond van iedereen verschillend is. Qua leeftijd zijn er collega’s van begin 20 tot in de 50, die zelf ook nog elders bij de brandweer werken,  die een eigen bedrijf hebben, die werken in de IT, in de bouw, of in het onderwijs. Dat maakt het vak van Brandweerman/vrouw zo leuk. Iedereen neemt z’n eigen kennis en ervaring mee en past dat ook toe binnen de Brandweer. Denk aan experts op het gebied van groenvoorziening die hun hand niet omdraaien voor het vellen van een grote boom tijdens een storm, en daar direct ook extra uitleg aan de andere collega’s geven zodat we nog meer leren dan waar onze normale training al in voorziet.

Ploegindeling

Er zijn verschillende manieren om “dienst” te draaien. Binnen onze post is het als volgt verdeeld. De 31 vrijwilligers zijn ingedeeld in vier verschillende groepen: 131, 132, 133 en 134. Een keer per vier weken heeft een van de ploegen dienst. Dit is volgens eens vast rooster. Wij draaien dan dienst van 1800 uur tot 0600 de volgende dag, en het hele weekend. Dan zijn de mensen van de dienstdoende ploeg voornamelijk in en rondom het huis bezig omdat ze, als er een incident gemeld wordt, zij zo snel mogelijk, en veilig, naar de post moeten gaan om daar op de auto te stappen.

Oefenploegen

De oefenploegen werken net ietsje anders. Dit is afgestemd met de VRU. Vanuit de VRU wordt een programma gemaakt zodat alle belangrijke zaken die geoefend moeten worden, periodiek worden herhaald. Op de dinsdagavond, dat is onze vaste oefenavond, hebben wij drie oefenploegen (A, B en C) De oefeningen worden meestal door onszelf uitgezet. Vaak zijn we dus op zoek naar locaties om te kunnen oefenen (heb je een leuke locatie om te oefenen? Laat het ons weten via het contactformulier of mail ons even). De oefeningen lopen uiteen van brand tot theorie over de nieuwste ontwikkelingen.

Brandweer Amersfoort Post Noord

Meld je aan als vrijwilliger

VRIJWILLIGER WORDEN

Manschappen

Iedereen binnen onze post is manschap. Brandweerlieden beginnen altijd als manschap. Dat betekent dat we achterin de auto kunnen zitten, in tweetallen taken toegewezen krijgen, en deze veilig kunnen uitvoeren. Zowel de bevelvoerders als chauffeurs zijn ook manschap. Zo kunnen zij altijd op de auto springen indien nodig. In de loop van de tijd zie je dat manschappen zich vaak gaan specialiseren. Bevelvoerder of chauffeur is natuurlijk een specialisatie maar voertuigbediener is er ook een. Een aantal manschappen bij ons op de post hebben ook hun instructeurspapieren en geven dan ook weer les aan nieuwe toekomstige manschappen.

Chauffeurs

Binnen onze groep zijn er 9 chauffeurs. 2 per ploeg en 1 reserve. Onze chauffeurs zijn opgeleid tot Brandweerchauffeur, vervolgens krijgen ze ook een opleiding tot pompbediende. Dat betekent dat ze met zwaailicht en sirene mogen rijden en als geen ander weten hoe ze snel water op de slang kunnen krijgen als er brand is. Chauffeurs zijn het centrale punt bij een inzet. Ze zorgen voor de uitgifte van materiaal bij bijvoorbeeld hulpverlening, zorgen voor water op de slang, kunnen contact onderhouden met de alarm-centrale, hebben onderling met elkaar contact, en hebben zicht op het incident van een afstand. Hiermee hebben zij altijd een goed beeld van wat er speelt.

Bevelvoerders

Bevelvoerder hebben de leiding/verantwoordelijkheid over de inzet. Zij maken het plan voor de inzet, zorgen dat de manschappen en chauffeur over de juiste informatie beschikken voor de incidentbestrijding. Op locatie zorgen zij dat alles in goede banen wordt geleid en dat de communicatie met de alarm centrale goed verloopt. Een belangrijk taak dus.  Op onze post zijn er acht bevelvoerder en een in opleiding. Veel bevelvoerders bij ons op de post hebben ook ervaring als chauffeur. Met deze kennis en ervaring kunnen zij, in overleg met de chauffeur, snel bepalen waar de brandweerwagen geplaatst kan worden.